Mijn biografie

De sopraan Maria Fernanda Martino Avila

De sopraan Maria Fernanda Martino Avila is van Italiaans/Argentijnse afkomst; een perfecte basis om haar muzikaliteit en grensoverschrijdende culturele achtergrond te ontwikkelen. Zij studeerde zang, piano en dwarsfluit aan het Nationale Conservatorium “Carlos López Buchardo” en rondde haar zangstudie af aan het prestigieuze Hoge Instituut der Kunsten “Teatro Colón” te Buenos Aires.

  • Zij nam deel aan Masterclasses van Argentijnse en buitenlandse docenten van formaat zoals Lucía Boero, Ronaldo Descalzo, Segio Giai, Neyde Thomas, Rio Revello, Carlos Harmuch, Tomas Salgo en de gerenommeerde docente aan het Teatro Colón, Ana Sirulnik.
  • Zij nam deel aan operaworkshops van de Gemeente Morón o.l.v. Sergio Giai en aan muziekworkshops in Curitiba, Brazilië, o.l.v. Rio Revello, Harrmuch en Salgo.
  • Een studiebeurs werd haar verleend om de Internationale Masterclass van Vocale techniek en Interpretatie in Curitiba, Brazilië, te volgen, gegeven door Thomas en Salgo.

Zij trad als soliste op bij gerenommeerde Argentijnse zangkoren, zoals het Nationale Jeugdkoor o.l.v. Néstor Zadoff; het Zangkoor van Alianza Francesa te Buenos Aires o.l.v. Julio Fainguersh en het Koraal Zangkoor van de Groep GCC met dirigent Néstor Andrenacci. Met dit beroemde koor heeft zij een grote Europese tour gemaakt met concerten in Spanje, Frankrijk, België, Duitsland, Denemarken, Zweden en Engeland.

Fernanda speelde in diverse opera’s zoals: “Rosa”in “Le Cantatrici Villane”van Fioravanti; “Rita” in de gelijknamige opera van Donizetti; zij vertolkte diverse rollen in opera’s van Mozart zoals “Zerlina” in “Don Giovanni”, “Barbarina” in “Bodas de Fígaro”, “tweede dame” in “Die Zauberflöte”. Ook vertolkte zij “Gertrudis” in de opera “Hänsel und Gretl” van Humperdinck; “Berta” in “Barbero de Sevilla” van Rossini en vele andere rollen in producties van zowel Argentijnse als buitenlandse componisten.

In 2000 kwam Fernanda naar Nederland, waar zij een andere wending aan haar carrière gaf door een nieuw pad te bewandelen. In 2001 nam zij deel aan het programma “Una voce particolare”, waar zij als eerste eindigde. Tezamen met Ernst Daniël Smid zong ze het duet “Una melodía de amor” voor de CD Ernst Daniël Smid e Amici, uitgebracht door Edel Records. Zij zong met de “Lamoraal van Egmond” o.l.v. Marcel Visser en was solist bij het TV-programma “Una voce liberale” van de TROS.

Ze heeft een aantal hoofdrollen vertolkt bij de Operette Vereniging van Heiloo; bij de groep Stichting Eigen Wijs Amsterdam vertolkte Fernanda de rol van “Suor Angelica” in de gelijknamige opera van Puccini. Samen met pianist Marcelo Bussi vormde zij het ensemble “El desamor” met repertoire van klassieke stukken uit opera- en Argentijnse muziek uit het begin van de 19e eeuw; zij gaven concerten door heel Nederland.

I.s.m. de tangogroep “Las papas calientes” voegde Fernanda nog een ander repertoire toe door tango’s uit te voeren. Met deze tangogroep heeft Fernanda diverse voorstellingen in de concertzalen van Noord-Holland gegeven ondermeer in De Vest te Alkmaar; zij verrasten het publiek door de originele tango met klassieke elementen uit te voeren.

Sinds kort vormt zij, samen met de Argentijnse pianiste Barbara Verassi Vega, het duo “Las porteñas”, waarmee zij een uniek repertoire van klassieke muziek en tango ten gehore brengt.

Fernanda is niet alleen een getalenteerde zangeres; zij is ook een dynamisch onderneemster. Zo organiseert zij gevarieerde muziekevenementen en geeft lezingen over Argentijnse en Italiaanse cultuur én muziek. Onlangs heeft Fernanda in het Spaans gedichten opgenomen uit de gedichtenbundel Noble desire van de dichteres Mohiba Khalil, die binnenkort zal worden uitgebracht op DVD.